KUD ''Vila Velebita'

Jedan od ključnih dionika u pogledu valorizacije kulturnih resursa na području Općine Jasenice je i Kulturno umjetničko društvo „Vila Velebita“ (u nastavku: KUD) koje je osnovano 2002. godine i broji 15 članova koji aktivno sudjeluju u radu. KUD je osnovan s ciljem poticanja
i očuvanja folklorne i etnografske baštine Općine Jasenice, te njegovanja i promicanja izvornih jaseničkih običaja, govora i tradicije.

KUD aktivno sudjeluje na manifestacijama u Hrvatskoj i inozemstvu, a posebno se može istaknuti suradnja s Narodnim muzejom u Zadru s kojima organiziraju radionice izrade četverokuke koja je tradicijski ukrasni vez nošnji dinarskog područja sjeverne Dalmacije.

Posebno vrijedno kulturno nasljeđe Općine Jasenice predstavlja i narodna nošnja koju na svojim nastupima promovira i lokalni KUD „Vila Velebita“. Jedna od specifičnih manifestacija je i „Obnavljamo baštinu – revija rekonstruiranih narodnih nošnji“ na kojoj se sudjelovanjem
2014. godine promoviralo očuvanje kulturne baštine ovog kraja rekonstrukcijom nošnje. Rekonstrukcija je izvedena u suradnji sa Etnološkim odjelom Narodnog muzeja iz Zadra gdje se ujedno čuvaju i originalni primjerci nošnje. Kud svake godine organizira večer folklora pod nazivom '' Velebite ne daj magli na se'' koja je prerasla u tradicionalnu manifestaciju.