Maslenički most

Zaista je rijetko koji suvremeni hrvatski most imao neobičniju sudbinu od starog mosta preko masleničkog ždrila, koji nosi naziv Most Maslenica ili u posljednje vrijeme sve češće Stari maslenički most, da bi se razlikovao od novoga obližnjega betonskog mosta na autocesti Zagreb – Split.

Gotovo su ga svi, a to će nesumnjivo i ostati, smatrali najljepšim mostom u Hrvatskoj, a posebno se isticalo njegovo izuzetno uklapanje u škrti kamenjar, gdje je raslinje prava rijetkost. Zapravo bio je i ostao svojevrsno hrvatsko kulturno dobro – spomenik suvremene hrvatske graditeljske baštine.
Stari maslenički most će zbog autoceste prihvaćati znatno smanjeni promet, ali će biti pravo odredište za one koji u vožnji našom obalom više vole uživati u ljepoti negoli u brzini. Zbog znatno manjeg prometa od onoga u svom prvom "životu", jer se sada nalazi izvan glavnih prometnih pravaca, vjerojatno se neće obnoviti nekad lijepi motel iznad njega. Sasvim je sigurno da će ovaj most za jake bure prometno pomagati svom znatno većem blizancu.